Sneakerflipping for nybegynnere

http://melkoghonning.no/sneakerflipping-for-nybegynnere/

De fleste av oss ville kanskje ikke sittet timevis i kø for et skarve par sneakers. Men overraskende nok er dette en biinntekt for flere, og for noen kan det generere tusenvis av kroner.

Nike, Adidas, Puma og Reebok er noen av de mest-solgte merkene, men det er først blant designsamarbeidene at pengene kan flyte. I motsetning til majoriteten av klær og sko, har disse ofte høyere verdi på privatmarkedet enn i butikkene, mye takket være sosiale medie-hype. I dag er noen av de mest ettertraktede skoene for flipping Yeezus-serien, mens andre populære modeller inkluderer Nikes Foamposite-serie, Jordan Retros og Nike Air Mags.

– Før sov jeg gjerne utenfor min gamle jobb, Sole Service, før releaser. Nå er det ikke like viktig, men jeg gjør det jeg kan for å få tak i det jeg vil ha. Om det betyr å stå klar foran Mac-en med kortnummer på copy+paste, eller å stå opp tidlig for å være de første i køen utenfor Stress. Eller å mase på folk jeg vet kan skaffe de, sier Michael Ray Vera Cruz Angeles, fotograf, blogger – og ihuga sneakerfantast.

Kjendisskoene er fortsatt de mest yndede objektene. 12. september slapp Drake sin egen Jordan-modell, en såkalt ’quickstrike’ – ettertraktet, begrenset og notorisk vanskelig å få tak i. Med en utsalgspris på $225, tilsvarende knapt 1800 kroner, ble sneakeren revet ut av butikkhyllene. I dag selges den for over 70.000 kroner på eBay. Også rap-kollega Kanye Wests Adidas-samarbeid har ført til skyhøye inntekter for et heldig fåtall. Ønsker du et par Yeezy Boost 350 eller 750 må du nå ut med henholdsvis ca 25.000 og 65.000.

– Folk skal få lov til det, jeg vet om flere som tjener pengene sine slik. Da YME hadde slipp på de første (Yeezuz-modellene), var det over halvparten som skulle flippe skoene videre. Alle som får tak i et par har rett til å gjøre hva de vil, mener fotografen.

Michael har mistet tellingen på hvor mange par han egentlig har, men han kan hvert fall bruke et nytt par hver dag i lang, lang tid. I motsetning til mange er ikke videresalg en inntekt for 27-åringen, som stort sett bruker parene selv.

– Jeg har noen samples som aldri gikk i produksjon. De er ganske sjeldne og verdifulle, men egentlig samler jeg mest på Nike og Jordans.

I en NyMag-artikkel fra 2013 ble flippingen trukket frem som et alternativ til heleri og marijuana-dealing, men uten de åpenbare kriminelle og potensielt farlige aspektene. Risikofritt er det imidlertid ikke. I 2015 meldte Complex at to brødre fra Denver, som finansierte college-utgifter med videresalg, ble ranet og truet med pistol i det de møtte det de trodde var en ordinær skokjøper.

Eirik Werge, daglig leder på Stress ved Grensen, har også mistet tellingen over sneakersamlinger. Likevel avviser Eirik tanken om å kjøpe et par sko til 70.000.

– Sånn rent økonomisk er det jo penger å hente hvis man er heldig. Det er ikke en dum biinntekt, hvis man tenker kun på det økonomiske, hevder Eirik.

Etter en mangeårig karriere blant Norges kanskje beest sneaker-destinasjonen, har butikksjefen gjort flere erfaringer. Her er noen tips til nybegynnere på jakt etter sjeldne sko og raske penger:

– Følg med når sko dropper, og forbered deg godt.

– Still deg gjerne i kø, i god tid.

– Spar alltid på esken, den er også av verdi.

– Ikke bruk skoene selv, da er de vanskeligere å selge.
– Kjøp en populær og etterspurt størrelse, da øker valutaen.

– Husk: For å tjene penger, må en bruke penger.

– Sjekk hvilke butikker som får hva, og prøv å forstå hvor køen er lengst – og kortest. 

 

Written by Madeleine Holth for Melk & Honning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s